Geotrack

Brandstof besparen

De beste manier om op autokosten te besparen is om op brandstof te gaan besparen. De bestuurder van een auto heeft nog altijd het meeste invloed op het verbruik van een auto. Hoe bespaar je slim brandstof?

Aanpassen rijstijl

Als bestuurder heb je direct invloed op je voertuig. Uit onderzoeken van verschillende universiteiten blijkt dat enkele aanpassingen in het rijgedrag een brandstof besparing van 10 tot 15% kunnen opleveren.

Rustig rijden

Branstof besparen begint bij rustig rijden. Druk het gaspedaal niet te ver in. Eventuele tijdswinst door harder rijden is verwaarloosbaar. Anticiperen is ook belangrijk. Kijk ver vooruit en pas stem het rijgedrag af bij de situatie. Laat het gaspedaal tijdig los en rol uit waar nodig. Kijk vooruit en bespaar brandstof terwijl het rijden ook nog eens relaxter wordt. Let ook op de snelheidslimieten en volg deze op. Zo bespaar je brandstof en voorkom je ook nog eens verkeersboetes!

Afremmen op motor

Laat bij afremmen de auto in de versnelling uitrollen en schakel zo laat mogelijk terug. De auto remt dan af op de motor en op deze momenten wordt er geen brandstof verbruikt. Verminder snelheid door in meerdere versnellingen op de motor af te remmen. Bovendien worden de remmen hierdoor ook ontzien met als gevolg dat de remblokken en remschrijven minder hard slijten.

Hulpmiddelen

Maak gebruik van hulpmiddelen in de auto. Heeft de auto cruise-control? Gebruik deze voor een zo constant mogelijke snelheid. Het steeds wisselen van snelheid kost immers veel energie. Cruise-control is bij rustig verkeer ook binnen de bebouwde kom goed te gebruiken; dus zet gerust de cruise control aan op 50km/u. Veel auto's hebben tegenwoordig een schakelindicator. Volg de aanwijzingen van deze indicator op om op het meest geschikte, en dus zuinigste, moment te schakelen. Kijk ook op de boordcomputer naar de verbruiksmeter en controleer zo welke manier van rijden het beste werkt.

Motor uitzetten

Korte stops? Motor uit! Wanneer je wat langer stilstaat loont het al snel om de motor even uit te zetten. Een motor die stationair draait gebruikt altijd nog relatief veel brandstof. Het is verstandig om bij een stop langer dan 20 seconden de motor uit te zetten.

Zorg voor de auto

Bespaar niet op onderhoud. Een goed onderhouden auto presteert het beste. Besparen op onderhoud levert op lange termijn vaak hogere kosten op. Bovendien is een 'fitte auto' zuiniger in gebruik.

Bandenspanning

Controleer regelmatig de bandenspanning. Te zachte of te harde banden zijn niet goed voor de wegligging en het brandstofverbruik van de auto. Zoek op wat de correcte bandenspanning voor de auto is (vaak aangegeven op een sticker in de dorpel of tankklep) en zorg er voor dat deze op peil blijft. Zo kun je gemakkelijk brandstof besparen. Wanneer je toch de bandenspanning aan het controleren bent: check ook gelijk het oliepeil even!

Winterbanden

Rij niet te lang door op winterbanden. Winterbanden zijn onzuiniger dan zomerbanden dus het is verstandig om tijdig weer naar zomersloffen te wisselen. Nog beter: gebruik helemaal geen winterbanden. Nederland kent weinig echte sneeuwdagen dus veel profijt heb je niet van winterbanden: ze kosten best wat geld en ze zorgen er voor dat de auto onzuinger wordt.

Bespaar op gewicht

Haal onnodige accessoires zoals fietsendrages of dakkoffers van de auto. Deze dragen enorm bij aan een slecht verbruikcijfer van de auto. Het verwijderen van deze accessoires levert in de regel al gauw 25 tot 35% besparing op. Nu we toch onnodige zaken benoemen: zorg voor een zo licht mogelijke auto. Elke extra meegenomen kilo levert extra verbruik op. Dus laat boodschappen, bagage of andere vracht niet onnnodig in de auto staan.

Tanken

Probeer niet langs de snelweg te tanken, deze tankstations zijn veruit het duurste van het land. Zoek een tankstation in de bebouwde kom op, het liefst een onbemande 'witte pomp', daar zijn de brandstofprijzen het laagst en betaal je niet mee aan onnodige spaarprogramma's.

Airco

De airco of climate-control is een grote energieverbruiker in de auto: er is tot wel 10% extra brandstofverbruik wanneer de airco aan staat. Gebruik de airco dus met beleid en zet hem uit wanneer mogelijk, zo ga je al snel flink op brandstof besparen. Let er wel op dat het niet verstandig is om de airco langere tijd niet te gebruiken, dat is niet goed voor het airco systeem.

Ramen open?

Op een zomerse dag met de ramen open rijden kan lekker zijn, maar let er wel op dat dit flink wat extra brandstofverbruik met zich meebrengt. Een geopend raam verstoort namelijk de luchtstroom van de auto. Dit levert extra weerstand op. Maak daarom gebruik van de ventilatieroosters in de auto. Een goede tip is om op warme dagen voor het wegrijden even de ramen toch even tegen elkaar open te zetten. De temperatuur is dan al snel weer aangenamer.

Elektra

Schakel elektrische hulpmiddelen zoveel mogelijk uit. Denk hierbij aan functies als: de radio, achter- of voorruitverwarming, verwarmde spiegels en stoelverwarming. Deze apparatuur levert flink wat extra verbruik op.

Parkeren

Een laatste tip is om bij het parkeren van de auto op de rijrichting te letten. Zorg dat de auto in de rijrichting geparkeerd staat, zo rij je bij vertrek direct in de goede richting en is het niet nodig om onnodig met een koude motor te manoeuvreren. Een simpele manier om toch nog dat beetje extra brandstof te besparen!