Geotrack

Onverwachte bijtelling

Reed je in je oude lease-auto zonder bijtelling maar wil je in je nieuwe (elektrische) lease-auto ook privé rijden? Let dan goed op want er zijn mogelijk onverwacht hoge kosten aan verbonden.

Bijtelling per jaar

De belastingdienst rekent voor privégebruik van een zakelijke auto bijtelling. Het wel of niet hebben van bijtelling gaat altijd over een geheel kalenderjaar. Per 1 januari leg je namelijk vast in een 'verklaring geen privégebruik auto' dat je privé geen gebruik maakt van de lease-auto (en dus geen bijtelling wil betalen). De eerstvolgende mogelijkheid om dit weer te veranderen is de daaropvolgende 1 januari van het volgende jaar of wanneer je van werkgever veranderd.

Verandering van auto

Krijg je een nieuwe lease-auto en wil je halverwege het jaar veranderen van 'geen bijtelling' naar 'bijtelling' omdat je privé wilt rijgen? Let dan goed op, want dan moet de bijtelling over de oude auto van de voorbije maanden van het jaar alsnog met terugwerkende kracht worden betaald! Dit komt omdat de belastingdienst je keuze voor bijtelling per kalenderjaar vastlegt.

Een veelvoorkomende praktijksituatie is het wisselen naar een nieuwe auto in een gunstiger bijtellingstarief. Bijvoorbeeld bij het nemen van een elektrische auto. Het is dan aantrekkelijk om wel privé te gaan rijden met de nieuwe auto. Maar als je dit voorheen niet deed dan kan dit dus heel vervelend uitpakken omdat de fiscus dan met terugwerkende kracht bijtelling over je oude auto (en dus oude bijtellingstarief) wil verrekenen.

Stoppen met bijtelling?

Het omschakelen van wel of geen bijtelling betalen kan dus alleen per jaar. Daarom kun je dus ook niet halverwege het jaar beslissen om van je bijtelling af te willen. Heb je eenmaal aan het begin van het jaar aangegeven bijtelling te willen betalen, dan zul je dit moeten doen tot een nieuwe 'verklaring geen privégebruik auto' geldig is en dat is pas per 1 januari van het komende kalenderjaar.

Tips

Schakel je dus halverwege het jaar over naar een nieuwe auto en wil je eigenlijk veranderen van wel of geen bijtelling? Wacht dan tot het nieuwe jaar en regel dan pas je nieuwe voorkeur. Dat scheelt een hoop gedoe en zorgt er voor dat je niet voor onverwachte bijtellingskosten komt te staan!