Geotrack

Bijtelling in 2022

Bijtelling in 2022: Wat verandert er en waar moet je op letten?
Rijd je zakelijk en overweeg je een elektrische auto? Dan is de bijtelling in 2022 nog steeds gunstiger dan bij een auto met een conventionele brandstofmotor. Hoewel het bijtellingspercentage de afgelopen jaren is gestegen, profiteer je als zakelijke rijder met een emissievrije auto nog altijd van een financieel voordeel.

Bijtellingstarieven in 2022

Voor elektrische auto's en waterstofauto's geldt in 2022 een bijtellingspercentage van 16%. Dit is lager dan het standaardtarief van 22%, dat van toepassing is op brandstofauto's.

Let wel op: de 16% bijtelling geldt alleen over de eerste €35.000 van de fiscale waarde van de auto. Voor het bedrag boven deze grens wordt het reguliere bijtellingstarief van 22% berekend. Dit betekent dat bij duurdere elektrische auto's het belastingvoordeel beperkter wordt.

Wanneer betaal je bijtelling?

De bijtelling is alleen van toepassing op zakelijke rijders die jaarlijks meer dan 500 kilometer privé rijden met hun zakelijke auto. Blijf je onder deze grens, dan kun je met een sluitende kilometerregistratie aantonen dat de auto uitsluitend zakelijk wordt gebruikt en betaal je 0% bijtelling.

Om deze grens nauwkeurig te bewaken en onverwachte bijtelling te voorkomen, kan een volautomatische GPS-ritregistratie uitkomst bieden. Met een betrouwbaar systeem worden al je ritten automatisch geregistreerd en correct geclassificeerd als zakelijk of privé. Zo heb je altijd een sluitend bewijs en voorkom je administratieve fouten of discussies met de Belastingdienst.

Conclusie

Ondanks de stijgende bijtelling blijft een elektrische auto fiscaal aantrekkelijk voor zakelijke rijders, vooral bij auto's met een fiscale waarde onder de €35.000.